Schrijftips #2

by - 12:00

Het hoofdingrediënt: de personages!

Vaak krijg ik vragen van andere Wattpad gebruikers over het schrijven van verhalen. Omdat ik het oprecht leuk vind om anderen te helpen met schrijven heb ik besloten om te gaan bloggen met schrijftips! Elke maand zal ik een aspect van het schrijven van een verhaal en alles wat daarbij komt kijken behandelen. 

Zoals beloofd deze maand een schrijftip blog met tips over hoe je je personages vormgeeft. Als je verhaallijn het recept is, zijn je personages het hoofdingrediënt. Spreken je personages niet aan, dan is heel het recept verpest. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken over met wie je je lezers op gaat schepen, ze gaan immers veel tijd met hem of haar doorbrengen. Dit klinkt makkelijker dan dat het is; je wilt namelijk karakters waarin de lezer zich herkent, maar tegelijkertijd moet het personage ook iets speciaals hebben, anders wordt het saai.

1. It's all in the name

Vaak begin ik met het vastleggen van een naam van het personage. Hoewel ouders bij de geboorte van hun kinderen geen idee hebben wat voor persoonlijkheidskenmerken het babytje bezit, hebben we wel degelijk een bepaald beeld bij een bepaalde naam. We stellen ons bij een 'Samantha' een heel ander meisje voor dan bij een 'Julia'. En 'Piet' zien we ons allemaal heel anders voor ons dan 'Rodney'.
Toch is het niet vreemd dat ouders voor een bepaalde naam kiezen. Vaak komen paps en mams toch beide uit een soortgelijke cultuur. De typische kakker zal zijn kind niet snel dezelfde naam geven als iemand die in een achterbuurt woont. En dan zijn er natuurlijk ook nog de regionale verschillen...

Alsof er dan nog niet genoeg komt kijken bij het kiezen van een naam, hebben namen ook nog eens allemaal hun eigen betekenis. Natuurlijk ben je niet verplicht altijd iets te doen met de betekenis achter een naam, soms kies je gewoon een naam omdat je die vind passen bij het beeld wat je van je personage hebt. Toch kan het erg veel toevoegen om (subtiel) de betekenis van de naam terug te laten komen in het personage. Een voorbeeld is bijvoorbeeld mijn keuze om in Derby de naam van Viktor te gebruiken. Ik zag een personage voor me bij wie alles voor de wind ging, die succesvol was, die altijd won. Victory. 




Just for the fun of it, hier een lijstje met wat namen uit mijn verhalen en hoe ik erop ben gekomen:

  • Mila & Luca (Derby) hebben een Italiaanse moeder, daarom wilde ik hen Italiaanse namen meegeven (Soms is het zo simpel als dat ;)
  • Rosie (Buiten de Lijnen) is vernoemd naar het gelijknamige liedje van The Kooks. Toen Rosie geboren werd (vond al plaats in Eindsignaal), woonden haar ouders Daley & Sophie in Engeland. The Kooks is een typisch Brits bandje en past het toch bij Rosie's roots
  • Lola (Focus) is ook vernoemd naar een liedje, Lola van the Kinks. Haar vader is helemaal weg van oude rockmuziek, het is dus niet gek dat hij zijn dochter vernoemd naar zijn favoriete nummer uit zijn jeugd

2. Leer je personages kennen

Vaak heb je gelijk al wel een idee bij je personages, maar een veel gemaakte fout is dat schrijvers hun personages niet door en door kennen. Soms denk je misschien dat bepaalde zaken niet belangrijk zijn om te noteren, maar het loont zeker om dat wel te doen! Op deze manier voorkom je continuïteitsfouten. Dit zijn fouten waarbij dingen niet kloppen in je verhaal, omdat ze opeens veranderd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag die opeens is veranderd, of in films dat het personage opeens in een ander shot van de scene iets anders in zijn hand heeft dan vanuit een andere hoek. Zorg dat je een bestandje hebt met alle data van je personage, zodat je het altijd makkelijk op kan zoeken of na kan kijken of iets klopt. 

Welke data je precies uitwerkt van je personage staat niet per se vast. Niet iedere schrijver zal precies dezelfde zaken noteren. Zelf werk ik mijn personages uit op basis van dit lijstje:

  • Naam
  • Geboortedatum
  • Korte beschrijving uiterlijk
  • Positieve karaktereigenschappen
  • Negatieve karaktereigenschappen
  • Dromen/doelen
  • Hobby's/interesses
Dit lijstje is echt nog heel beknopt, maar het geeft je in ieder geval al een goede basis om mee te werken. Waarschijnlijk heb je zelf ook nog zat ideeën over je personage. Niets is fout in ieder geval, onthoud dat. Zelf zie ik het maar zo: als iemand jou iets vraagt over jou personage, wat dan ook, moet je altijd antwoord kunnen geven. (Is het personage religieus? Is hij/zij een papa of een mama's kindje? Zou het personage een tattoo laten zetten? Enzovoorts).

3. Maak je personage likeable

Als je een verhaal schrijft, moet je je goed beseffen dat jouw lezers veel tijd gaan spenderen aan het lezen ervan. Een verhaal lezen kost nu eenmaal meer tijd dan een film kijken, en daarom is het erg belangrijk dat je de lezer boeit. Het is een lange reis, en als je de lezer op die reis opscheept met een onsympathiek gezelschap, zal je lezer afhaken. Simple as that.

Je personage, zeker het hoofdpersonage, moet dus iets hebben waardoor de lezer hem of haar sympathiek vindt. Niemand zit te wachten op het mooie meisje die alle jongens om haar vinger windt en altijd haar zin krijgt. Je lezer zal juist hopen dat het juist een keer fout gaat, omdat hij haar niets gunt. Ieder mens heeft nou eenmaal positieve, maar ook zeker negatieve karaktereigenschappen. Geef je ze te veel positieve, dan worden je personages te perfect. 



Andersom kan ook natuurlijk, bijvoorbeeld dat je je personage vooral slechte trekjes meegeeft. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat de lezer je personage niet zal mogen. Dit kan natuurlijk de bedoeling zijn, doordat het personage een vijand is van je hoofdpersonage. Bedenk alleen wel dat je hiermee het gevaar loopt vooral een stereotype neer te zetten. Stereotypen zijn overdreven persoonlijkheden gebaseerd op een algemeen beeld wat we van een bepaalde groep hebben. Een paar voorbeelden:
  • Een Nederlander die op klompen loopt en kaas eet
  • Een te dikke Amerikaan die hamburgers eet
  • Een dom blondje
  • Een Aziaat die super goed in wiskunde is
  • Een homo die met een handtas loopt en alleen maar wil shoppen
  • Een nerd met een bril 
Hoewel we bij veel personen hierboven wel dat beeld hebben, zijn er in het echte leven maar weinig stereotypen die echt kloppen. Het leidt tot vooroordelen, en dit kan zelfs kwetsend zijn. Kortom: blijf weg bij stereotypen. In ieder geval voor je hoofdpersonages. Voor personages die amper in je verhaal voorkomen kun je ze wel makkelijk gebruiken, omdat je met weinig uitleg toch een goed beeld van iemand schetst. De lezer heeft toch geen zin in 3 pagina's achtergrond info over de tuinman die één keer even aan het woord is. 

Dat was het deze maand over het creëren van personages. Wat zijn jullie favoriete personages uit verhalen/films/series en waarom? =)
Volgende maand ga ik het hebben over hoe je zorgt dat je lezer 'gepakt' wordt door je verhaal en ook door blijft lezen!

Liefs,

AS. 

You May Also Like

0 reacties